Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Uit de oven - Diana Henry






Uit de oven - Diana Henry





Hoe gemakkelijk kan koken zijn



De hoofdpersoon in Het gewicht van de woorden van de Zwitserse auteur Pascal Mercier krijgt in het ziekenhuis te horen dat hij nog maar kort te leven heeft. Maar zeven weken later krijgt hij het nieuws dat er een fout is gemaakt en dat hij toch geen hersentumor heeft, hij lijdt ‘slechts’ aan zware migraine. Wat betekent dit voor hem en hoe gaat hij zijn opnieuw verkregen toekomst inhoud geven?






Veel van de recepten in haar nieuwste boek zijn eenpansgerechten. Voor het ene gerecht moet je meer moeite doen dan voor het andere. Het eenvoudigst: ingrediënten in een pan, bestrooien met zout en peper en hup de oven in. Voor de meer bewerkelijke recepten, zoals greratin van gerookte vis, tomaten en aardappelen, moet je groenten snijden en sommige ingrediënten vooraf verhitten. Eenvoudige braadstukken kunnen specialer worden gemaakt met een relish of salsa.

Naast het braden in de oven, wordt er ook gestoofd, gebakken en geroosterd. Pastagerechten staan er niet in, want Diana houdt niet van pasta uit de oven.

Vegetarische gerechten komen aan bod in het hoofdstuk ‘Van asperges tot aubergines’. Het boek bevat ook twee pagina’s met relishrecepten, één pagina over het bereiden van granen en twee pagina’s over het op verschillende manieren bereiden van (zoete) aardappelen.

Diana wijst er nadrukkelijk op dat voor het welslagen van de gerechten de juiste braadpannen met de juiste afmeting voorwaarde is. De recepten zijn erop getest om een specifieke hoeveel vloeistof, in de opgegeven tijd bij een bepaalde temperatuur in te koken. Omdat goede braadpannen daarbij essentieel zijn, geeft Diana tips waar je bij de aanschaf van pannen op moet letten.

Uit de oven bevat de volgende hoofdstukken: Simpele maaltijden, Mijn favoriete ingrediënten, Van asperges tot aubergines, Bieten en bittere blaadjes, Kook ze tot ze zacht zijn, Weekends en feestdagen, Iets zoets, afgesloten met het register en een dankwoord. In het register vind je recepten op ingrediënt en op titel. Het boek heeft een mooie, stevige kaft en de receptuur, voorzien van sfeervolle afbeeldingen, is uitgebreid en helder beschreven. Elk recept begint met een leuke inleiding. Vermeld wordt voor hoeveel personen (twee tot negen) er gekookt gaat worden. Een leeslint ontbreekt helaas. Als je graag eten bereidt in de oven, uit noodzaak of omdat je het leuk vindt, dan is dit echt een kookboek voor jou. Ik vind het een absolute topper.







Diana Henry is een van de meest geliefde kookboekenauteurs van Engeland. Voor haar wekelijkse column in The Sunday Telegraph heeft ze twee keer de Cookery Writer of the Year-award ontvangen. Ze woont in Londen met haar partner en kinderen.
Uit de oven (gebonden, hardcover, 240 blz.) is verschenen bij Kosmos uitgevers in oktober 2019. Niet als E-book te koop.






Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we uitgeprobeerd:



Geroosterde auberginepuree met geitenkwark, amandelen, chilipeper en rozemarijn.

Dit bijgerecht voor zes personen hebben wij met z’n tweeën gegeten. Bij het recept wordt vermeld dat je er platbrood bij kunt eten. Maar wij eten tijdelijk koolhydraatarm, dus niks extra’s naast ons bord. Hoewel mijn partner eigenlijk niet van aubergines houdt, hebben we de schaal schoon leeggegeten. Gril drie aubergines in een braadslee in de oven tot ze zacht of ingezakt zijn. Het vruchtvlees daarna prakken en vermengen met olie, harissa, zout, peper, knoflook en citroensap. Vervolgens schep je er geitenkwark, of geitenkaas doorheen. Als topping volgen dan nog wat geroosterde amandelen, chilipepers en rozemarijn. Dit simpele en over(n)heerlijke gerecht – zacht van smaak en schitterend op het bord - zal menig vegetariër bekoren.



Kip met pruimen, honing en granaatappel

Er zijn gerechten waar je mij ’s nachts wakker voor kunt maken en dit gerecht plaats ik als eerste op de lijst. Absoluut mijn favoriet. Rapportcijfers een 10+, een zoen van de juf en een bank vooruit, zoals ze vroeger zeiden. De combinatie van kip, pruimen, sinaasappel, honing, uien, specerijen en granaatappelpitten maakt van dit gerecht een tongstrelende feestmaaltijd. Kippendijen marineren in sumak, koriander, knoflook en olijfolie. Doe de marinade in de ovenschaal en leg er uiten en pruimen tussen. Vervolgens een sausje toevoegen van honing, granaatappelmelasse (had ik niet op voorraad dus achterwege gelaten) cayennepeper, komijn, sinaasappelrasp, sinaasappelsap, basterdsuiker en knoflook. De kippendijen gaan de oven in en na 45 minuten (met tussendoor wat specerijen toevoegen), bereiken de geuren het hoogtepunt en vragen de buren of ze mogen aanschuiven. Tot slot schep je bovenop de kip een relish gemaakt van pistachenoten, knoflook, verse koriander, citroensap en wat granaatappelpitten. Dit kleurrijke gerecht werd een exacte kopie van de afbeelding in het boek, en was ruim voldoende voor de vier personen voor wie het bedoeld was.



Waardering:






Boekbespreking door Anita de Vreede

email mij

Gepubliceerd: 03-04-2020